Vad är hudblekning?

Hudblekning är ett kosmetiskt begrepp. Bbehandling utförs för att minska förekomsten av hudfläckar och i många fall för att bleka större hudpartier på kroppen. Krämer för att bleka huden är inte receptbelagda och går att göra själv i hemmet.

Ändra sin hudfärg
Vissa människor applicerar blekmedel i stor omfattning över hela kroppen. Detta för att de vill ändra sin hudfärg till en ljusare variant. Att använda så mycket blekmedel vid enstaka tillfällen kan dock innebära en hälsorisk då du riskerar stora doser av olika typer av kemikalier in i kroppen genom huden.

Många bleker hudfläckar till mindre synlighet med blekningskrämer

Hur fungerar blekningsmedel för huden?
Hudblekningsmedel innehåller en aktiv ingrediens eller en kombination av ingredienser som minskar mängden melanin i huden där den appliceras. En mycket vanlig ingrediens för blekning är hydroquinone.

Risker med hudblekning
En av de mest signifikanta riskerna med att använda vissa blekmedel är den potentiella exponeringen för kvicksilver. Givetvis är det förbjudet med kvicksilver i hudprodukter inom EU, men undersökningar pekar på att en del krämer gjorda i Asien inte sällan innehåller kvicksilver. Köp alltid din hudblekningskräm inom EU helst i Sverige och via stora hudvårdsbutiker.