Ta bort pigmentfläckar och leverfläckar

 
bäst i test kräm mot pigmentfläckar
 
Det finns en mängd olika sätt att behandla och ta bort pigmentfläckar. Melasma är en hudåkomma som är relativt vanlig och kan orsakas av hormonförändringar och solskadad hy. Pigmentfläckar orsakade av melasma kan ibland svara långsamt på behandling, så tålamod krävs. Börja försiktigt, särskilt om du har känslig hud. Hårda behandlingar kan resultera i en irriterande kontaktdermatit, och detta kan resultera i postinflammatorisk pigmentering. Det finns ett par generella åtgärder som kan hjälpa för att reducera eller ta bort pigmentfläckar.

Olika behandlingar mot pigmentfläckar
Ett vanligt sätt att motverka pigmentfläckar är att  använda sig av medel som hämmar pigmentbildning. Tyrosinas hämmare är en vanlig och effektiv komponent i behandlingen, detta medel verkar genom att  förhindra ny pigmentbildning genom att hämma bildningen av melanin genom melanocyter. Behandlingar som fungerar genom att förhindra ny pigmentbildning finns ofta i form av krämer eller salvor som appliceras på det drabbade området.

Två vanliga typer av krämer, lotions eller salvor som finns tillgängliga innehåller ofta någon av de nedan uppräknade komponenterna.

Hydrokinon 2-4%
finns i krämer eller lotions och tillämpas på de pigmenterade områden under natten i ca  2 till 4 månader. Krämer av denna typ kan i ca 25%av fallen ge kontakteksem med sveda och rodnad. Det bör inte användas i högre koncentration eller under längre kurer. Medlet kan orsaka ochronosis, som ger blågrå missfärgningar.

Azelainsyra
Kräm, lotion eller gel. Detta medel kan användas långsiktigt, och är säkert även under graviditet. Medlet kan orsaka sveda.

Kojisyra
är ett förening som ofta ingår i medel och är effektiv. Kojic syra kan orsaka dermatit irriterande kontakteksem och även allergiskt kontakteksem i ovanliga fall.

Andra utbrett använda föreningar som används i behandlingar mot pigementfläckar är:

Lokala kortikosteroider
såsom hydrokortison. Dessa tonar ner missfärgningen snabbt aoch minskar sannolikheten för en kontaktdermatit orsakad av andra föreningar.

Extrakt av sojabönor
Extraktet är tänkt att minska överföringen av pigment från melanocyter till hudceller (keratinocyter) och hämmar receptorer.

Tranexamsyra
är en lysinanalog som hämmar plasmin. Denna förening  används normalt för att stoppa blödning  och minskar produktionen av prostaglandiner (förstadier till tyrosin). Tranexamsyra har använts experimentellt för behandling av melasma som en kräm eller injiceras i huden (mesoterapi). Denna typ av behandling visar några fördelar, men kan orsaka allergi eller irritation.

Peeling för att ta bort pigmentfläckar
Ytlig eller epidermala pigment kan skalas eller tas bort från huden och det finns olika peeling-behandingar som fungerar enligt denna princip. Peeling kan också tillåta tyrosinas hämmare tränga mer effektivt. Ett par exempel på denna typ av medel är bland annat :

Alfa-hydroxisyror
inklusive glykolsyra och mjölksyra. Används i krämer eller som upprepade kemisk peeling. behandlingen tar  inte bara ta bort hud från ytan utan hämmar även aktiviteten av tyrosinas med det låga PH-värdet.

Retinoider
såsom tretinoin är receptbelagda läkemedel. De kan vara tuffa mot huden och ibland orsaka kontakteksem. Använd inte under graviditet.

Salicylsyra
en vanlig peeling ingrediens i hudkrämer och kan också användas för kemisk peeling. Det bör dock nämnas att Salicylsyra är inte särskilt effektiv mot melasma.

De mest framgångsrika behandlingarna är en kombination av hydrokinon, tretinoin, och måttlig potent topisk steroid. Upp till 60-80% av de behandlade har uppvisat förbättring. Många andra kombinationer av topiska medel är i allmänt bruk. Generellt är kombinationer av medel mer effektiva än ett medel med enbart en aktiv ingrediens. Nackdelen är att medel med kombinationer ofta är dyra.

Kirurgi mot pigmentfläckar
Det går även ta bort pigmentfäckar med kirurgi eller medicinska apparater. Kirurgi eller andra typer av medicinska ingrepp bör dock utföras med försiktighet, dessa ingrepp kan orsaka postinflammatorisk pigmentering. En av de mest utbredda ingreppen är laserbehandlingar, det vill säga bränna bort pigmentfläckar med laser. Ett annat populärt ingrepp är att med hjälp av Intensivt pulserande ljus (IPL) förstöra de celler med missfärgningar. IPL är en av de mest effektiva ljusbehandlingarna. Det kan behövas flera behandlingar och det finns risk för att pigmentering kan återkomma.

Använd solskydd m.m
Använd solskyddsmedel med mycket hög skyddsfaktor och använd den på hela ansiktet varje dag. Använd solskyddet var enda timma utomhus under sommarmånaderna. Ett bra alternativ är att använda make-up som innehåller solskydd. En hatt för skydd mot solen kan även hjälpa bra. Försök att använda ett milt rengöringsmedel för huden. Om huden är torr använd lätt fuktighetskräm. Det går att dölja pigmentfläckar med kosmetika. Applicera make-up på områden med pigmentfläckar för att dölja de missfärgade områdena.