Pigmentfläckar i ansiktet

I stort sett alla pigmentfläckar och missfärgningar förekommer betydligt oftare på ansiktet samt händer än på resten av kroppen. Melasma (bruna hudfläckar) förekommer i de allra flesta fall på ansiktet, åldersfläckar förekommer även de väldigt ofta i ansiket. Många upplever dessa bruna hudfläckar som ett stort kosmetiskt besvär, och de kan ofta ge känslor av obehag. En vanlig upplevelse som missfärgningar på huden ger är att huden känns smutsig.

lentigo åldersfläck ansikte
lentigo åldersfläck ansikte
Melasma pigmentfläck ansikte
Melasma pigmentfläck ansikte

Melasma – vanligaste orsaken till pigmentfläckar i ansiktet
Melasma är en av de absolut vanligaste förekommande kosmetiska åkommorna som ger pigmentfläckar i ansiktet. De bruna missfärgningar som melasma orskar beror på en överproduktion av melanin i pigmentcellerna. Melasma kan utlösas av många olika orsaker. Den absolut mest förekommande anledningen till att melasma bryter ut är överdriven exponering för sol. Exponering för sol är den riskfaktor som är lättast att kontrollera för individen. Att undvika överdriven exponering och sol minskar risken för att drabbas av melasma. Graviditet och andra hormonförändringar samt vissa mediciner kan ge upphov till pigmentförändringar. När gravida får bruna pigmentfläckar brukar de kallas för chlosama. Det är hormonförändringar i samband med graviditeten som utlöser pigmentförändringarna, och de resulterande pigmentfläckarna uppträder i många fall i ansiktet. Upp till 70 % av alla gravida kvinnor får pigmentfläckar, de brukar dock blekna bort och försvinna efter ett par månader efter förlossningen.

Hormonförändringar och bruna hudfläckar
Det händer ofta att olika typer av hormonförändringar är en vanlig utlösande faktor för melasma. Mediciner som påverkar hormoner och i speciellt de preparat eller som innehåller östrogen eller progesteron är ofta bidragande till att utlösa pigmentfläckar orsakade av melasma. Exempel på mediciner eller behandlingar som kan utlösa melasma är P-piller, hormonersättningar samt spiraler. Melasma förekommer betydligt oftare hos kvinnor än hos män.

Melasma kan visa sig som fräkneliknande mönster och stora bruna platta fläckar. Man brukar dessutom dela in Melasma i vart de förekommer på ansiktet eller kroppen, dessa kallas mönster och typer. Nedan finns en beskrivning av de mest förekommande typeroch mönster.

  • Centrofaciala mönster-Förekommer på panna, kinder, näsa och övre läppar.
  • Malar mönster-Förekommer på kinder och näsa.
  • Laterala mönster-Finns på kinder.
  • Mandibular mönster-Mönstret förekommer på käklinjen jawline.
  • Erythrosis pigmentosa faciei-Detta mönster karakteriseras av rodnad eller inflammerade former av melasma.
  • Brachial-Denna typ av melasma påverkar axlar och överarmarna, kallas även kallad förvärvad brachial kutan dyschromatosis.

Det är genrellt relativt lätt att känna igen melasma och de pigmentförändringar den åstadkommer i huden, men kan ibland förväxlas med åldersfläckar. Det är inte helt ovanligt att melasma försvinner av sig själv, särskilt sådana hudfläckar man fått senare i livet och på grund av hormonförädringar. Melasma kan ta lång tid att behandla, så det behövs tålamod vid behandling med exempelvis krämer.