Leverfläckar

Brun leverfläck
Brun leverfläck

Leverfläckar är en typ av pigmentförändringar där pigment har klumpat ihop sig till en en grupp, och bildar ett mörkare område på huden. Dessa är mycket vanligt förekommande och uppträder ibland redan från födseln. De är inte förknippade med någon sjukdom eller exponering för solen. Det finns dock varianter av leverfläckar som orsakas av överdriven solning eller exponering av uv-strålning. En leverfläck kan även orsakas av överproduktion av pigment på enskild plats på huden. De kan uppträda överallt på kroppen och fläckarna har en tydligt definerad gräns. Vanligast är dock att leverfläckar finns till största del på överkroppen.

Leverfläckens utseende
De sträcker sig i färg från ljusbrun till röd eller svart och finns ofta på armar, händer och ansikte. Många personer som tror de inte har någon stor leverfläck kan bli förvånade att upptäcka en i hårbotten. Anledningen till namnet leverfläck tror man är att man förr trodde en dålig leverfunktion kunde orsaka fläckarna. Även är färgen på lever i många fall inte helt olika den bruna leverfläcken.

Behandling av leverfläckar
Leverfläckar som är större kan blekas, dvs inte den typ man kallar födelsemärke.

födelsemärken rygg
Typexempel på födelsemärken

blekningen sker med hjälp av krämer som via olika metoder skonsamma mot huden kan bleka det av överpigmentering missfärgarde hudområdet. På skönhetssalonger kan rekommenderas exempelvis kemisk peeling av leverfläckar. Den metod kan orsaka hudirritation och bör inte övervägas förräns man utömt möjligheten med kosmetiska produkter/krämer. Kirurgiska ingrepp används för att avlägsna leverfläckar i vissa fall. Laser är det mest använda typen av medicinsk behandling mot leverfläckar idag. Metoden har förbättrats markant och lämnar ofta inte särskilt tydlig ärrvävnad. Nedan kort översikt på de metoder som finns tillgängliga mot borttagning av leverfläckar idag:

När bör man kontakta läkare
I de överväldigande majoriteten av fallen utgör leverfläckar ingen risk och kräver ingen behandling. Den typ av leverfläcka som är platt och minst flera centimeter stor till ytan är sällan den som orsakar hudcancer. Risken där ligger istället hos de mindre utstående födelsemärkena som du bör ha koll på livet igenom. Särskilt då om det kliar, ändrar form eller färg bör du snarast låta en läkare undersöka märket.

Undersök och ha koll på dina hudfläckar
Om inte du redan gör detta bör du redan nu kartlägga vad du har för leverfläckar och andra fläckar på din kropp. Du behöver inte vänta tills du är gammal utan kan redan idag starta denna procedur. Poängen är att identifiera fläckar som ändrar sig och ha koll på dessa. Om du hittar något du undrar över, kanske har något hudmärke blivit mycket större, då ska du låta en läkare undersöka detta. Professionell läkarhjälp kan och bör inte ersättas av rådgivande information på internet.