Blåmärken känns igen på en blå eller blålila missfärgning. Färgskiftningen orsakas av en blödning i det yttersta hudlagret. Det som ger märket sin färg är det röda blodet som läcker ut i vävnaden och syns genom huden som en blå eller lila nyans. När blodet koagulerar förändras nyansen på missfärgningen. Den antar ofta en lilagul nyans, detta syns mest på större blåmärken. Med tiden bleknar blåmärket och försvinner när läkningen är klar.
Blodkärl och blödningar
Blödningen i huden uppstår vanligen när de tunna blodkärlen i underhuden spräcks eller skadas. Det är nästan alltid yttre påverkan som klämskador, stötar eller slag som är orsaken till att blodkärlen spräcks. Hur lätt människor får blåmärken varierar mycket mellan individer. En del utvecklar blåmärken från lätta stötar eller slag medan det krävs kraftigare påverkan för andra.
Utövare av sporter som fotboll, innebandy samt kontaktsporter får blåmärken betydligt oftare än andra. Kläder skyddar mer än vad man ofta tror, det mycket är enklare att få blåmärken på bara ben eller armar.
Reducera blåmärken
Om du har fått en skada som troligen kommer att orsaka ett blåmärke kan du minska storleken på det med ett klassiskt knep. Skölj området där skadan inträffat direkt med kallt vatten. Detta kommer att reducera storleken på blåmärket eftersom kyla får kapillärerna att dra ihop sig och minska blödningen. Ett alternativ är att hålla en ispåse mot skadan.
Behandling
För att ta bort ett blåmärke behöver du skynda på kroppens läkeprocess. Man kan behandla blåmärken med krämer som verkar genom att hjälpa kroppen att läka skadan snabbare. Krämerna verkar förebyggande för individer som får blåmärken väldigt lätt.