Bleka röda ärr

Ärr utvecklas efter en skada på huden, de är ett synligt tecken på kroppens läkeprocess. Ärrvävnad har olika utseenden beroende hur långt läkningen har pågått.

Färska ärr antar ofta en lila färgton. När läkeprocessen fortskrider ändras färgen till röda nyanser. Med tiden bleknar färgen på ärrvävnaden och blir till sist helt hudfärgad och smälter in med den omgivande huden.

Hur får man bort dem?
Det finns många bra metoder att välja på för att ta bort ärr eller minska synligheten. Vilken metod som passar bäst beror på hur färskt ärret samt vart det sitter.

Röda ärr är relativt färska och ärrkräm ger goda resultat. Krämer är en bekväm och enkel metod som inte kostar särskilt mycket. Ärrkrämer skyndar på kroppens läkeprocess för att ge bättre läkning samt tar bort den röda och lila färgen. Krämerna fungerar bäst på mindre ärr och färskare ärrvävnad. Två av de mer välkända ärrkrämerna är Cicamed och A-derma Derma Epithéliale H.A.

Andra metoder:

  • Ärrkorrigering med laser
  • Dermabrasion
  • Plastikkirurgi
  • Kemisk peeling

Varför blir ärr röda
Ärrvävnad antar en rödaktig ton för att den är inflammerad och har en stor mängd röda blodkroppar för att dämpa inflammationen. Det är en naturlig del av läkeprocessen. När inflammationen lägger sig förändras färgen, den röd-lila tonen försvinner gradvis och blir blekare.

Ärrvävnaden vara röd och missfärgade längre än normalt. Det finns en betydlig individuell variation, två saker som påverkar är vart ärret sitter och personens läkekött. Personer som läker långsamt får ofta ärr som behåller sin röda färg längre.

Hudbristningar och andra mindre skador tenderar att få en intensivare röd till röd-lila ton. Detta tros orsakas av inflammationen kan bli omfattande trots att risken för infektion är liten. Detta kan vara en följd av att huden dras isär och ger upphov till bristningar.

Om ärrvävnaden är väldigt infekterad kan den bli intensivt röd eller röd-lila. Den kan även behålla färgen under en lång tid efter infektionen är läkt.