Åldersfläckar (lentigo)

bäst i test kräm mot pigmentfläckar

Lentigo eller ålderfläckar brukar uppträda på fler platser på kroppen än melasma (traditionella pigmentfläckar) och kan orsakas av att huden har blivit skadad/påverkad av sol. Hormonförändringar kan även vara en bidragande orsak till uppkomst av åldersfläckar. Lentigo är inte förknippad med någon sjukdom och är en kosmetisk åkomma. Åldersfläckar är mycket vanliga hos vuxna över 50 år. Även yngre människor kan också få dem, särskilt om de spenderar mycket tid i solen. Äkta åldersfläckar är ofarliga och behöver inte behandlas. Av kosmetiska skäl kan åldersfläckar blekas med olika metoder med hjälp av hudblekningsprodukter. Du kan förebygga åldersfläckar enklast genom att regelbundet använda solskyddsmedel och undvika solen.

Därför får du åldersfläckar
Åldersfläckar orsakas av överaktiva pigmentceller. Ultraviolett (UV) ljus accelererar produktionen av melanin. På de hudområden som har haft många år av frekvent och långvarig solexponering, uppträder åldersfläckar när melanin produceras i höga koncentrationer. Användningen av solarium kan bidra till utvecklingen av åldersfläckar. Vem som helst kan utveckla åldersfläckar, men du kan vara mer benägna att utveckla tillståndet om du har ljus hud, solar mycket under ditt liv samt om du har ärftliga betingelser som kan påverka.

Utseénde

Lentigo åldersfläckar på hand
Åldersfläckar på hand
lentigo åldersfläck ansikte
lentigo åldersfläck ansikte

Åldersfläckar är plana, ovala områden med ökad brun pigmentering. Symmetrin kan variera liksom storlek. Vanlig storlek är dock ca som en finger nagel eller mindre. Färgen är oftast brun eller svart brun. Du hittar lentigo oftast på områden som har haft mest solexponering genom åren, såsom ryggar i händer, fötter, ansikte, axlar och övre rygg.

Behandling av åldersfläckar
Det bästa förebyggande åtgärderna för att undvika åldersfläckar är att undvika onödigt mycket sol samt att använda solskydd. Vidare finns det krämer som fungerar genom att bleka åldersfläckar så att de blir mindre synliga eller försvinner helt. Behandlingen brukar ofta ta ett par månader. Vanliga aktiva ingredienser i krämer mot ålderfläckar är Alpha hydroxy syror, vitamin C, retinoider samt azelainsyra. Krämerna används på de områden där pigmentfläckarna/åldersfläckarna är lokaliserade.

Kemisk peeling och frysning

Kemisk peeling är en annan metod som fungerar för borttagning av ålderfläckar. Kemisk peeling skalar bort hud, och i detta fallet skalas den huden som är missfärgad bort. Cryoterapi kan användas för att frysa den missfärgade vävnaden och den döda vävnaden faller av. Detta tar bort pigmentfläcken genom att ta bort den missfärgade vävnaden. Laser användes i vissa fall för att bränna bort den missfärgade. Nedan exempel på kryo/frysbehandling hos hudsalong:

Förebyggande åtgärder som gäller solning
Undvik solen mellan kl 10 och 2 Eftersom solens strålar är mest intensiva under denna tid, försök att planera utomhusaktiviteter för andra tider på dagen den period på året när det är som mest sol.
Använd solskyddsmedel. Femton till 30 minuter innan du går utomhus, applicera ett solskyddsmedel som skyddar både UVA och UVB ljus. Använd en solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 30. Applicera solskyddsmedel generöst och använd på nytt varannan timme – eller oftare om du simmar eller svettas.
Tänk på att ha på sig kläder som är utformade för att ge solskydd. Leta efter kläder märkta med en ultraviolett skyddsfaktor (UPF) på 40 till 50 för att få bästa skydd.

När ska du ha extra koll på dina hudfläckar?
Åldersfläckar är vanliga och helt ofarliga och behöver inte orsaka oro. Låt din läkare titta på fläckar som är mörka eller har förändrats i utseende på kortare tid. Dessa förändringar kan vara tecken på melanom, en allvarlig form av hudcancer. Kontakta alltid en läkare om du är osäker och undvik egen diagnosställning. Du bör kontakta läkare om några punkter nedan sammanfaller:

  • Är väldigt mörkt pigmenterad
  • Ökar snabbt i storlek
  • Har en oregelbunden gräns
  • Har en ovanlig kombination av färger
  • Orsakar klåda, rodnad, ömhet eller blödning