Vita pigmentfläckar

Vita hudfläckar är ett resultat av hypopigmentering, vilket innebär att hudcellerna som producerar pigment (melanin) saknas och inte fungerar som de ska. Resultatet blir ljusare fläckar i varierande storlek på huden, s.k vita pigmentfläckar. Det motsatta förhållandet där hudcellerna producerar för mycket pigment kallas Hyperpigmentering. Mörka hudfläckar är generellt svårare att behandla än vita (hypopigmentering). För både vit och mörka hudfläckar finns behandlingsmetoder som gör att de syns mindre.

Tips; Prova svampdödande mjällschampo mot vita pigmentfläckar
Om dina hudfläckar orsaksas av Malassezi svampen vilket är vanligt kan du prova att använda mjällschampo innehållande ketokonazol (Dandrene), vilket fungerar utmärkt mot vita pigmentfläckar. Använd några droppar koncentrerat mjällschampo och låt det torka in innan du tvättar bort det. Upprepa denna behandling två gånger per dag. Efter någon vecka bör du börja se en förändring. Malassezi svampen lever på huden hos alla människor och den äter talg och fett på hudytan. Vissa hudtyper har problem med att hålla svampen kontrollerad och detta kan yttra sig som exempelvis mjälleksem. Av någon anledning kan även Malassezi påverka pigmentet fläckvis och ge vita hudfläckar. Svampen går aldrig att ta bort helt men går att kontrollera via medel som effektivt dödar den som tex schampo och krämer som innehåller Ketokonazol.

Tala med din hudläkare om vita hudfläckar
Vita hudfläckar kan orsakas av en rad olika orsaker och tillstånd. Den vanligaste är avsaknad av pigment i hudcellerna och ofta den orsak man bör förutsätta till en läkare gjort en bedömning. Andra orsaker till att vita fläckar bildas på huden är hudsjukdomen Vitiligo vilken gradvis orsakar en fullständig förlust av pigment (se Michael Jackson). Pityriasis versicolor är ett tillstånd som orsakas av samma svamp som ger mjälleksem där man bildar vita fläckar i huden. Pityriasis alba är en form av eksem som även kan orsaka pigmentförändringar som ger vita fläckar.

Undvik solexponering
Om dina vita fläcka sitter på solexponerade område som ansikte hals eller händer använd en solkräm med hög solfaktor och hög hållfasthet. Uppfattningen att vita hudfläckar i solen får färg och smälter in med övriga huden är felaktig. Dina hudfläckar får ingen färg alls pga avsaknad av pigment, däremot blir din övriga hud brunare. Detta leder till att hudfläckarna syns ännu tydligare när kontrasten ökar.

Ha tålamod med vita pigmentfläckar
Vita pigmentfläckar försvinner ofta till sist. Orsaken är då att hudcellerna förnyats och åter börjar producera normala nivåer med melanin som ger en jämn pigmentton på huden. Processen när huden förnyar sig går inte över en natt eller påskyndas heller ej för att du använder en kräm, förvänta dig inga snabba lösningar.

Receptbelagda krämer
Du kan fråga din läkare om receptbelagda steroid krämer. De är en relativt säker och enkel metod för att behandla vita pigmentfläckar. Dessa krämer kan användas för att behandla fall av måttlig till svår hypopigmentering. Krämerna provocerar huden att producera melanocyter vilka är celler som skapar melanin. Biverkningar varierar beroende på medicineringens omfattning och patient till patient.

Vita hudfläckar och eksem
Om du har hudeksem besök en riktig hudläkare och försök gå till botten med din eksem. Din hudläkare kan diagnostisera och behandla olika eksem typer. Rådfråga din hudläkare om hur vita hudfläckar kan utlösas av eksem.