Pigmentfläckar i ansiktet

 

 
I stort sett alla pigmentfläckar och missfärgningar förekommer betydligt oftare på ansiktet samt händer än på resten av kroppen. Melasma förekommer i de allra flesta fall på ansiktet, åldersfläckar förekommer även de väldigt ofta i ansiket. Många upplever dessa fläckar som ett stort kosmetiskt besvär, och de kan ofta ge känslor av obehag. En vanlig upplevelse som missfärgningar på huden ger är att huden känns smutsig.

Melasma – vanligaste orsaken till pigmentfläckar i ansiktet
Melasma är en av de absolut vanligaste förekommande åkommorna som ger pigmentfläckar i ansiktet. Det bruna missfärgningar som melasma orskar beror på en överproduktion av melanin i pigmentcellerna. Melasma kan utlösas av många olika orsaker. Den absolut mest förekommande anledningen till att melasma bryter ut är överdriven exponering för sol. Exponering för sol är den riskfaktor som är lättast att kontrollera för individen. Att undvika överdriven exponering och sol minskar risken för att drabbas av melasma. Graviditet kan ge upphov till pigmentförändringar och brukar då kallas för chlosama. Det är hormonförändringar i samband med graviditeten som utlöser pigmentförändringarna, och de resulterande pigmentfläckarna uppträder i de flesta fall i ansiktet. Upp till 70 % av alla gravida kvinnor får pigmentfläckar, de brukar dock blekna bort och försvinna efter ett par månader efter förlossningen.

Det händer ofta att hormonförändringar är en vanlig utlösande faktor för melasma för många kvinnor. Mediciner som påverkar hormoner och i speciellt de preparat eller som innehåller östrogen eller progesteron är ofta bidragande till att utlösa pigmentfläckar orsakade av melasma. Exempel på mediciner eller behandlingar som kan utlösa melasma är P-piller, hormonersättningar samt spiraler. Melasma förekommer betydligt oftare hos kvinnor än hos män.

Melasma kan visa sig som fräkneliknande mönster och stora bruna platta fläckar. Man brukar dessutom dela in Melasma i vart de förekommer på ansiktet eller kroppen, dessa kallas mönster och typer. Nedan finns en beskrivning av de mest förekommande typer
och mönster.

  • Centrofaciala mönster-Förekommer på panna, kinder, näsa och övre läppar.
  • Malar mönster-Förekommer på kinder och näsa.
  • Laterala mönster-Finns på kinder.
  • Mandibular mönster-Mönstret förekommer på käklinjen jawline.
  • Erythrosis pigmentosa faciei-Detta mönster karakteriseras av rodnad eller inflammerade former av melasma.
  • Brachial-Denna typ av melasma påverkar axlar och överarmarna, kallas även kallad förvärvad brachial kutan dyschromatosis.

Det är genrellt lätt att känna igen melasma och de pigmentförändringar den åstadkommer i huden, men kan ibland förväxlas med åldersfläckar och Pityriasis versicolor. Det finns receptfria medel, receptbelagda mediciner samt kliniska behandlingar för att behandla melasma. Det är inte heller ovanligt att melasma försvinner av sig själv. Melasma kan ta lång tid att behandla, så det behövs tålamod vid behandling av melasma.

Pityriasis versicolor
Svampsjukdomen Pityriasis versicolor som orsakar missfärgningar som liknar pigmentfläckar som är orsakade av melasma och ålderfläckar, och denna svampsjukdom drabbar ofta ansiktet, men täcker ofta ett större område än de åldersfläckar samt melasma. Pityriasis versicolor är relativt vanlig och förekommer oftare i varma och fuktiga miljöer, och i länder med kallt klimat förekommer sjukdomen betydligt oftare under sommarhalvåret.