Åldersfläckar (lentigo)

Lentigo eller ålderfläckar brukar uppträda på fler platser på kroppen än melasma (traditionella pigmentfläckar) och kan orsakas av att huden har blivit skadad av sol. Hormonförändringar kan även vara en bidragande orsak till uppkomst av åldersfläckar. Lentigo är inte förknippad med någon sjukdom och är en kosmetisk åkomma.

Behandling av åldersfläckar
Det bästa förebyggande åtgärderna för att undvika åldersfläckar är att undvika onödigt mycket sol samt att använda solskydd. Vidare finns det krämer som fungerar genom att bleka åldersfläckar så att de blir mindre synliga eller försvinner helt. Behandlingen brukar ofta ta ett par månader. Vanliga aktiva ingredienser i krämer mot ålderfläckar är Alpha hydroxy syror, vitamin C, retinoider samt azelainsyra. Krämerna används på de områden där pigmentfläckarna/åldersfläckarna är lokaliserade.

Kemisk peeling och frysning

Kemisk peeling är en annan metod som fungerar för borttagning av ålderfläckar. Kemisk peeling skalar bort hud, och i detta fallet skalas den huden som är missfärgad bort. Cryoterapi kan användas för att frysa den missfärgade vävnaden och den döda vävnaden faller av. Detta tar bort pigmentfläcken genom att ta bort den missfärgade vävnaden. Laser användes i vissa fall för att bränna bort den missfärgade